Waarom een Blue Zone?
De uitgangspunten
Onze zoektocht
................
We hebben ons afgevraagd hoe we met elkaar gezonder kunnen worden, gezond oud worden en een gezond milieu achterlaten waarin ook onze kinderen en kleinkinderen gezond oud kunnen worden?
In onze zoektocht kwamen we terecht bij de Blue Zone's in de wereld; gebieden waar mensen heel gezond heel oud worden.
Waarom worden ze in Blue Zones zo gezond oud?
Dan Buettner onderzocht dit en kwam tot de volgende bevindingen:
- Natuurlijke lichaamsbeweging; bewegen in de natuur, actief vervoer op fiets, te voet of openbaar vervoer. Ze leven in een natuurlijke groene omgeving
- Het leven heeft een doel en voor dat doel is het de moeite waard om elke dag je bed uit te komen (als je een doel hebt in je leven is je levensverwachting 7 jaar langer)
- Elke dag dient een moment van reflectie, ontspanning en spiritualiteit te hebben.
- 80% matiging. Het is in de blue zones normaal om niet te overeten en te matigen. Stoppen met eten wanneer je voor 80% bent verzadigd
- Groenten en fruit; het grootste deel van het voedsel bestaat uit groenten en fruit af en toe een beetje vis, af en toe vlees, lokaal verbouwd en onbespoten eten. In Zweden wordt vette vis, volle granen, bessen, erwten haver en yoghurt geconsumeerd.
- Alcohol, gemiddeld maximaal 1 a 2 glazen per dag
- Roken en overgewicht; er wordt niet gerookt, of drugs gebruikt, lengte en gewicht zijn in balans
- Gevoel van gemeenschap en geborgenheid. Mensen leven in hechte gemeenschappen en families. De Okinawanen bijvoorbeeld maken groepen van 5 vrienden die zich voor het leven met elkaar verbinden en elkaar ondersteunen.
- Pensioen; mensen blijven tot op hoge leeftijd actief. Er is geen (gedwongen) leeftijd om met pensioen te gaan.
Zeker ook in Kaag en Braassem (onder de rook van Schiphol en de A4) is er nog veel te doen om onze omgeving en onszelf gezonder te maken.
Wij zijn een hechte gemeenschap in Kaag en Braassem en met elkaar kunnen we veel bereiken. Zo kunnen we zelf gezonder gaan leven en een inspiratiebron en natuurlijk beweeg- en recreatiegebied vormen voor onze omgeving.
Dat dit nodig is laat ook de website zien van Nederland Fact Sheet Global Footprint Network. Nederland Fact Sheet - Global Footprint Network
Onze biocapaciteit in Nederland om te herstellen van hetgeen we van de natuur vragen is al na 50 dagen (19 februari ) op. We consumeren, verspillen en vervuilen dus meer dan de aarde kan herstellen
De rest van het jaar vragen we dus meer van de natuur dan we kunnen regenereren.
De hoogste tijd om hierop actie te ondernemen
Deze blauwe Zones zijn min of meer toevallig ontstaan.
Kaag en Braassem kan door zijn ligging een Man-made Blauwe Zone worden waarin we met z'n allen gezond oud kunnen worden en een gezond milieu achterlaten voor onze kinderen en kleinkindern.
Doe je mee?
Doe je mee?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief of stuur ons een mail als je je actief wilt inzetten voor de Blauwe Zone in Kaag en Braassem.
....................
Blijf op de hoogte en meld je aan op onze nieuwsbrief!